Μέτρα ελέγχου και περιορισμού παρανόμως τοποθετημένων κεραιών

Μέτρα ελέγχου και περιορισμού παρανόμως τοποθετημένων κεραιών

Αρ. Πρωτ. 16719/26.03.09

Προς Υπουργούς:

- Μεταφορών και Επικοινωνιών

- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης 


Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούνται σε ταράτσες και άλλα ψηλά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών επιστημόνων αναφορικά με τις συνέπειες που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς για τους πολίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα οι αδειοδοτημένες κεραίες σύμφωνα με  τη διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης είναι 324 σε όλο τον νομό, ενώ άγνωστος είναι ο τελικός αριθμός των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται διάσπαρτες και κρυμμένες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η ίδια περίπου κατάσταση καταγράφεται και σε ό,τι αφορά στις κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς μόνο το 20% έχει σχετική άδεια σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα επίπεδα εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τα οποία στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας όπου το επιτρεπόμενο όριο ακτινοβολίας είναι μόλις 10 χιλιοστά του βατ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν στην χώρα μας το όριο είναι 2,5 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να μειωθεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα έπρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των κεραιών και να μειωθεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Τμήματος Γενετικής του ΑΠΘ ρόλο στην επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνάς στον ανθρώπινο οργανισμό επίσης διαδραματίζουν οι τεχνικές προδιαγραφές της κεραίες, ο χρόνο στον οποίο εκτίθεται ο οργανισμός στην ακτινοβολία και η απόστασή τους από κατοικημένες περιοχές, αλλά κυρίως από νοσοκομεία, σχολεία.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-    Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν οι χωρίς αδειοδότηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και οι αντίστοιχες κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης;

 

-    Ποιο είναι το επιτρεπόμενο όριο εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός κατοικημένων περιοχών, όπως αυτό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό στην χώρα μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Απαντήσεις Υπουργείων